Borghult

Nr: 9
Torp: Borghult
Gård: Gökstad

<< tillbaka till Gökstad


Borghult var beläget i skogsbrynet bortom Gökstadbyn. Det bestod av boningshus samt uthus för kor och gris. Rivet år 1957.

Grunden, lätt synlig, finns kvar, liksom snår av snöbär och några vackra gammaldags spireabuskar med skära toppiga blomställningar. Här har tant Ida bott och hon älskade blommor. Ännu kan man finna hennes pärlhyacinter, borstnejlikor och tusenskönor (Bellis) i gräset. Och i år, 1985, jag tror till hennes ära växer blåsippor på murhögen där stugan legat.

Otto och Ida Andersson ägde stället i slutet av 1800-talet och tillomkring 1935 då Borghult införlivades med Gökstad där Otto varit anställd och arbetat hela sitt verksamma liv.

Borghults tidigare boende: 
Skomakaren Carl Jakob Ritzmanf. 1817 i Lofta
Hustru Eva Maria Öfverbergf. 1818 i Dalhem
Två söner 
Skräddaren Carl Gustaf Öfverbergf. 1829 i Dalhem

Enl. 1881 - 91 års husförhörslängd. Borghult, backstuga på Gustaf Månssons ägor.
EgareLars G. Svanf. 1824 i Lofta
 Hustru Lovisa Engströmf. 1826 i Hallingeberg
 Dottern Ida Amaliaf. 16.12.1854 i Lofta
 Sonen Carl Gustaf Albinf. 1861 i Lofta

Dottern Ida gifte sig 8.5 1858 med Otto Edvin Andersson, f. 11.9 1858 i Lofta. I äktenskapet föddes en dotter, Sigrid Ottilia, f. 6.8 1883 i Lofta som i sin tur gifte sig med Karl Karlsson från Brostugan u. Ekeby. Bodde först hos föräldrarna i Borghult. Flyttade senare till Brinktorpet u. Ullevi. Deras barn: Ambrod, Dahlia, Karl.

Otto i Borghult minns vi som en godmodig gammal farbror med ganska mycket "klur" i blicken. Den klurigheten kom väl till pass, ty tidiga morgnar och sena kvällar var han jägare och fångstman. Han visste det mesta om vad som tilldrog sig i markerna, var tjädern spelade, var morkullstrecket drog fram och var haren hade sin gång. Det var inte så noga med jakttider och paragrafer på hans tid. Påfyllnadi skafferiet fick avgöra.

Varje år på hösten i siktiden tog Otto ledigt från arbetet vid gården för att helhjärtat ägna sig åt fiske. En särskilt lyckad fångsdag har han berättat om för Ingvar Andersson i Gökstad: "trettio fina sikar fick jag, och en råbock som kom simmande emot mej slog jag ihjäl med en åra. Den kvällen blev bördan för tung. Jag fick gå hem två gånger".

 

Tillbaka till: | Stamfastigheter | Lofta hembygdsförening |