Riskasten

Nr: 88
Torp: Riskasten
Gård: Ottinge
Socken: Lofta

<< tillbaka till Ottinge


Där vägen från Ottinge slutar och möter vägen Björnsholm - V. Ed, låg torpet Riskasten. All bebyggelse är borta förutom en raserad källare precis vid vägkanten.

Till själva namnet Riskasten är knutet en sägen om ett mord på en klockgjutare vid den här platsen. Förbigående skulle kasta exempelvis en riskvist för att få gå ostörda förbi. Så småningom bildades en hel kast - riskast.

Boende enligt husförhörslängd 1861 - 65
Torparen Carl Fredrik Göransson (f. 1819) i Lofta, g 2 ggr
Hustru Anna Lena Carlsdtr (f. 1828) i Gamleby
Hans barn i 1:a giftet Christina Sophia
Gem barn Johan Alfred och Carl Peter

Boende enligt husförhörslängd 1891 - 95
Torp o skomak Peter Alfred Lundgren (f. 1844) i Lofta

Valborg Nilsson i Hasselby, f. 1893 skriver i sina minnes- antckningar: "I Riskasten bodde i min barndom en lappskomakare som hette Lundgren. Han gick mellan gårdarna och lappade skor några dagar här och några där. Han hade tre pojkar, Karl, Oskar och Erik som var klasskamrat med mig. Alla pojkarna hade en ovanlig begåvning i teckning. De fick högsta betyg av vår lärare. Erik gav akt på mjölkskjutsen som kom från Tindered och körde till Björnsholms mejeri och ritade av hästen och karlen som satt ovanpå mjölkflaskan och lörde. Vi tiggde teckningar av honom, och visst fick vi , men om vi sparat dem".

Torparen och muraren Bergman, gift med en morska och barnen Dagny, Benkta och Wille.

Det berättas att Bergman reveterade boningshuset vitt, men bara på två sidor, eftersom han inte fick ersättning från gården. Den sida som vätte mot Ottinge fick förbli obehandlad.

Den siste torparen på Riskasten hette Axel Larsson och hans hustru Hildur.

Torpet revs i början av 1950-talet.

 

Tillbaka till: | Stamfastigheter | Lofta hembygdsförening |